Prijava

MODRIĆ PROMIJENIO ISKAZ MAMIĆ ZADOVOLJAN

MODRIĆ PROMIJENIO ISKAZ MAMIĆ ZADOVOLJAN MODRIĆ PROMIJENIO ISKAZ MAMIĆ ZADOVOLJAN

NA OSJEČKOM Županijskom sudu jutros je na suđenju Zdravku Mamiću svjedočio Luka Modrić, kapetan i najpopularniji igrač hrvatske nogometne reprezentacije.
U Osijeku na Županijskom sudu je u postupku protiv Zdravka Mamića i obitelji, suradnika i nogometnih zvijezda, kojima je bio mecena, menadžer i izbornik,tereti ga se da je oštetio Dinamo i državni proračun. Mamiću se u Osijeku sudi zajedno s njegovim bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za 116 milijuna kuna, a državni proračun za 12,2 milijuna kuna i neplaćenog poreza i prireza.
Svjedok Luka Modrić potvrdio je sve što je Zdravko Mamić iznosio u svojoj obrani, neke je detalje zaboravio kao kada je debitirao za reprezentaciju. Zatim je promijenio svoj iskaz koji je dao na ispitivanju u USKOK-u. Tada je Modrić izjavio da je s Mamićem dogovarao podjelu novca nakon transfera u Tottenham, a na sudu je rekao da se zabunio jer je ispitivanje dugo trajalo te da je tada u USKOK-u mislio na podjelu novca s Mamićem na temelju njihova građanskog ugovora, a ne na novac od transfera.
Tužiteljstvo tereti Modrića za transfer u Tottenhamu je isplaćeno 67 milijuna kuna, od čega je Zdravku Mamiću dao 52 milijuna kuna. Dinamo je još na transfer platio 14 milijuna kuna poreza i prireza pa je sveukupno oštećen za oko 80 milijuna.
"Zdravka Mamića poznajem od 14. godine, kada sam došao u Dinamo. Tada smo u nazočnosti mojih roditelja potpisali ugovor u Agenciji, temeljem kojeg sam imao mjesečna primanja od oko 500 njemačkih maraka, opremu za nogomet, plaćeni stan, a ugovorom je bilo predviđeno i da s navršenih 18 godina dobijem automobil Golf V. Bilo je dosta igrača u Agenciji koji su također imali potpisane ugovore s Mamićem", rekao je Modrić dodajući kako je plaću počeo primati nakon što je s Dinamom potpisao prvi ugovor.
Kaže da je s Dinamom potpisao ukupno dva ugovora s aneksima, a s Mamićem i građanski ugovor koji je regulirao odnose između njih dvojice.
"Ne mogu se sjetiti što je u njemu pisalo. Nisam se ni s kime o tome konzultirao kada sam napunio 18 godina. Mislim da nisam dobio primjerak tog građanskog ugovora. Potpisali smo ga negdje u Sesvetama, kod javnog bilježnika", rekao je.
Ugovor s Dinamom potpisao je 2004. godine i nije imao menadžera, a potpisivanju su bili nazočni njegovi roditelji. Dodao je kako je uz ugovor potpisao i pripadajući aneks koji je regulirao podjelu zarade od mogućih transfera.
Prema aneksu je predviđeno da zarada od transfera ide 50% iznosa njemu i 50% iznosa Dinamu. Svaki put kada je potpisivao ugovore, potpisivao je i anekse.
Modrić posvjedočio da je podizao gotovinu i predavao ju Zoranu ili Mariju Mamiću.
Na pitanje tužitelja Tončija Petkovića na koji je način išla podjela transfera od prelaska u Tottenham, Modrić je rekao da su se stvari odvijale tako da bi nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovica tog dijela sjela na njegov privatni račun, a onda bi sukladno građanskom ugovoru s Mamićem slijedile uplate. "Novac sam podizao sa svog računa i u poslovnici Hypo Banke predavao njegovom bratu Zoranu ili sinu Mariju", rekao je Modrić.
Dodao je i da je novac predavao u gotovini "jer je Zdravko tako zahtijevao" te da su naknadno raskinuli građanski ugovor.

Petković je Modriću predočio aneks od 10. srpnja 2004. pitajući ga je li to aneks koji je potpisao, na što je Modrić odgovorio potvrdno rekavši kako, međutim, misli da je to aneks koji je potpisao kada je odlazio iz Dinama 2008. godine.
"Možda je drugi datum zato što, kada sam odlazio iz Dinama, novac je prema ranijem aneksu trebao ići u inozemstvo, a kako tada nisam imao otvoren inozemni račun, ja sam inzistirao da taj novac ide u Hrvatsku pa je zbog toga potpisan taj aneks", pojasnio je Modrić, rekavši kako se ne sjeća u čemu se razlikuje aneks koji je potpisao 2008. od onog iz 2004.
"Ne mogu se sjetiti zašto je ugovor o profesionalnom igranju zaključen 30. lipnja 2004., a aneks 10. srpnja 2004. Ne mogu se sjetiti ni što je bilo s originalnim aneksom iz 2004., nakon što sam potpisao aneks 2008.", kazao je Modrić izazvavši reakciju Zdravka Mamića koji je od suca Darka Krušlina zatražio da zaštiti svjedoka od postavljanja jednih te istih pitanja.
"Još jednom se ustanite, a da niste dobili riječ ja ću vas novčano kazniti. Ometate raspravu, zbunjujete svjedoka, pravite nered", poručio je Krušlin Mamiću koji se pokušao obraniti riječima kako mora reagirati jer mu "visi 10 godina zatvora".
"Ja znam što vama visi, ali to vam ne daje za pravo da se tako ponašate", odgovorio mu je sudac.
Tužitelja Petkovića je zanimalo i je li Modrić po odlasku u Tottenham imao još neke kontakte s Dinamom oko podjele obeštećenja, na što je Modrić odgovorio potvrdno rekavši da su se kontakti odnosili na dinamiku predviđenih isplata obeštećenja, o čemu je postojao i ugovor.
Nakon što mu je Petković predočio dijelove iskaza iz Uskoka, u kojem je rekao da je u više navrata razgovarao s Mamićem koji mu je obećao da će dobiti određeni novčani iznos od transfera, ne spominjući točno koliko te kako je to obećanje bilo dio usmenog dogovora između njega i Mamića, Modrić je rekao da je tada vjerojatno pogriješio.
"Mislio sam da je riječ o podjeli novca između Mamića i mene temeljem građanskog ugovora kojeg smo imali, a ne o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i mene. Ispričavam se. Bio sam dugo u Uskoku i vjerojatno sam pogriješio. U vrijeme kada sam s Mamićem razgovarao nije postojao pisani ugovor između Mamića i mene", rekao je Luka Modrić.
Na Mamićevo pitanje sjeća li se na koji vremenski rok je potpisao prvi profesionalni ugovor, odgovorio je da misli kako je to bilo na pet godina, dok je drugi ugovor potpisao na desetogodišnje razdoblje. "Mislim da mi je godišnja plaća tada bila 132.000 eura, što se kasnije mijenjalo na više", naveo je Modrić.
Nakon svađe sa svojim odvjetnicima kojima je dao otkaz zastupanja, odvjetnici Slokovićka i Prodanović su također podnijeli otkaza te je suđenje prekinuto.
Nakon izlaska iz sudnice Mamić je prokomentirao "Luka je promijenio iskaz, rekao je istinu. Temeljito je pričao o našem odnosu, građanskom ugovoru mene i njega. Pričao je da sam ulagao u njega. Zašto pričate samo o jednoj rečenici? Ovo danas je 68. svjedok. Jednu jedinu rečenicu nisu rekli u korist optužnice. To je jedna velika farsa".
"Ja sam bio investitor dok nisam bio u Dinamu. Potpisao sam ugovore sa 100-njak igrača na kojem sam potrošio 10 000 maraka. Zašto je krimen, ako sam dobio novac?
Prije mene je bila praksa... Tu sam u zatvoru s pokojnim Novalićem potpisivao ugovor o dolasku Pranjića. Znate i primjer prelaska Kranjčara u Hajduk, da su to Štimac i Pašalić dobili svoj dio od prodaje u inozemstvo. To je krimen samo jer je to Zdravko Mamić".
Suđenje se nastavlja saslušavanjem novih svjedoka.

Prijava or Sign up